Τσίμπι τσίμπι κόρακα,
πού τα πας τα πρόβατα,
κάτω στα λακώματα,
πού ‘χουν και νερό να πιούνε
κι ΑΣΚΙΑΝΟ να κοιμηθούνε.
Τραγουδούσε στα εγγόνια του για τα κοπάδια που ξαποσταίνουν στον Ασκιανό ο κρητικός παππούς, που κράτησε ζωντανή σε όλη του τη ζωή την λατρεία του για το νησί και τους ανθρώπους του… Την αγάπη αυτή μετέφερε μέσα από διηγήσεις, μουσικά ακούσματα, γεύσεις και συνήθειες, στην κόρη του, που ένιωθε πάντα ότι οι ρίζες της ήταν στην Κρήτη και της έλειπε το κομμάτι γης για να τις απλώσει. Αυτό το κομμάτι γης υπήρχε στον μικρό Λίσταρο, με την παραδοσιακή οχυρωματική αρχιτεκτονική, τα στενά ανηφορικά σοκάκια, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Αστερουσίων ορέων, με τα μάτια στραμμένα στο απέραντο γαλάζιο και ήταν σαν να περίμενε το ταίριασμά του με τους νέους ιδιοκτήτες του για να του δώσουν ζωή.
“Από την πρώτη επίσκεψη στο οικόπεδο, στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την σχεση που θέλαμε να δημιουργηθεί ανάμεσα στους νέους αναδυόμενους όγκους, την μορφολογία του τοπίου, τη θέα και την κρητική αρχιτεκτονική.
Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά και οι προσεγμένες λεπτομέρειες (σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, τοξοτές είσοδοι με πελέκια και μεταλλικές λεπτομέρειες, κρυφό σύστημα υδρορροής, κ.ο.κ.), terracotta πλακάκια στις κουζίνες, αναδιπλούμενα πατζούρια στα υπνοδωμάτια, vintage λευκές συσκευές και χτιστά έπιπλα με αυθεντικά κρητικά υφάσματα και μαξιλάρια, ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού.”
Ναταλία Κοκοσαλάκη, Αρχιτέκτονας
FAQs
Ναι. Είναι απαραίτητο για να επισκεφθείτε την Νότια Κρήτη, που είναι ένας υπέροχος τόπος, ανέγγιχτος ακόμα, με βουνά, λόφους και χωματόδρομους που οδηγούν σε μοναδικές παραλίες και για αυτό συνιστάται να αποφύγετε ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο.